Autizmus: hogyan oszlassuk el a tévhiteket?

2017. március 09., 19:40 szerző: Szabó Péter Dániel fotós: Szabó Péter Dániel

Fókuszban az autizmus címmel szervezett előadás­sorozatot a napokban a Thury­várban a bejegyzés előtt álló Búzavirág a Gyermekekért Egyesület. A szépszámú közönséget vonzó rendezvényen szakemberek és szülők meséltek a gyermekkori fejlődési zavarok felismerésének fontosságáról, az elfogadásról és a mindennapokról. A program fő célja az volt, hogy eloszlassa a tévhiteket az autizmussal kapcsolatban, mondta el Szöllősi Eszter szervező, az egyesület leendő elnöke.

Autisztikus tünetei sok gyermeknek vannak, csak észre kell venni őket és foglalkozni velük mondta
el Szöllősi Eszter /Fotó: Szabó Péter Dániel/

Tavaly egy veszprémi speciális tréningen ismerkedtem meg Majoros Zsuzsával, aki két gyermeke révén szintén érintett az autizmusban. Mindketten régóta szerettük volna, hogy Várpalotán is megalakuljon egy egyesület, amely a szülőket és az autizmussal élő gyermekeket egyaránt segíteni próbálja.
Ennek első lépcsőfoka a mai előadássorozat, amelynek célja, hogy megismertesse az érdeklődő szülőket a gyermekkori fejlődési zavarokkal. Szülőként azt tapasztaltuk, hogy sokan sajnálkozva tekintettek ránk, amikor szóba került az autizmus, ám miután elmeséltük nekik a történetünket, a mindennapjainkat, minden alkalommal láttuk rajtuk, hogy elgondolkodtak saját életükön és gyermekükön. Autisztikus tünetei igen sok gyermeknek vannak, csupán észre kell venni őket és foglalkozni velük mondta el köszöntőjében a vár Thurytermében a szervező.

A folytatásban a témába vágó előadásokat hallhattak a termet szinte teljesen megtöltő érdeklődők. Beszélt a gyermekkori fejlődési zavarokról, s a tévhitekről DomjánKoncz Eszter pszichológus. Elmondta, az autizmus nem egy betegség, ezért nem is gyógyítható, ám az autista gyermek folyamatos fejlesztést igényel. A rendezvényen szó esett még a korai terápiás lehetőségekről, az óvodákban és iskolákban zajló gyógypedagógiai fejlesztésekről, valamint az érintett családokat tömörítő szülői közösségekről és azok lehetőségeiről.

Szabó Péter Dániel