Várpalotán is egyre több gyermek él fejlődési zavarral, melyet időben történt fejlesztéssel javítani lehet.

Egyesületünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy a gyermekkori fejlődési zavarokkal élő gyermekek számára terápiákat biztosítani tudjunk Várpalotán. Azoknak tudunk nagy segítséget nyújtani, akik gyermeküknél eltérést tapasztalnak a fejlődésénél, de a vizsgálatok előtt állnak, illetve azok folyamatban vannak.

Terápiáink között vannak olyanok, amelyek az ellátórendszeren belül is igénybe vehetők, de azt valamilyen okból nem tudják vagy nagy várakozási idővel tudnák elkezdeni az alanyi jogon járó terápiát. Vannak olyan terápiák, amelyek jelenleg egyáltalán nincsenek városunkban, így a szülőknek és a gyermekeknek heti több alkalommal sok időt az utazással kell eltölteni, hogy biztosítani tudják számára a fejlesztést.

Összefoglalva, az egyesületünk tevékenységét:

• Gyermekkori fejlődési zavarral élő gyermekek és felnőttek segítése, a szakemberekkel való kapcsolat fenntartása.
  • Specifikus fejlesztő, és kiegészítő terápiás foglalkozásokat szervezése.
  • Minél több terápiát elérhetővé tenni Várpalotán, hogy ezzel időt és pénzt takarítsunk meg a családoknak.
  • A szülők részére továbbképzéseket és találkozókat szervezni, hogy tudásukat bővíteni tudják, illetve tapasztalataikat egymással lehetőségük legyen megosztani.
  • Óvónők, gondozók, pedagógusok képzése és ismereteik bővítése, mert mindez számukra is teljesen új terület, és érthető okból nehezen vállalják fel az ezzel járó feladatokat.
  • Szakmai napok szervezése ahol gyermekkori fejlődési zavarokkal kapcsolatos felvilágosító előadásokat, szakmai konferenciákat, rendezvényeket szervez szülők, pedagógusok, gyermekek számára.
  • Szeretnénk elősegíteni a gyermekkori fejlődési zavarral élő gyermekek nevelésével, képzésével és ellátásával foglalkozó szülők és szakemberek képzésének megszervezését.
  • Év közben kirándulásokat, családi napokat szeretnénk tartani, ahol szülők és gyermekek ismerkedhetnének meg egymással, köthetnének barátságokat és cserélhetnének tapasztalatot, ezzel is segítve a gyermekek társadalmi integrációját és a szülők elszigetelődésének visszafordítását.
  • Kapcsolatot tart fenn olyan állami és civil szervezetekkel, melyek célja és feladata a gyermekkori fejlődési zavarral élő emberek társadalmi integrációjának elősegítése.
  • Az Egyesület tagjainak, illetve tagságtól függetlenül minden gyermekkori fejlődési zavarral élő ember, valamint családtagja egyéni és közös érdekeinek szervezett védelme.
  • Törekszünk arra, hogy céljainak megvalósítására anyagi forrásokat kutassunk fel, és tegyünk elérhetővé.

Jelenleg elérhető terápiák:

Lovasterápia

Állatasszisztált terápia

Babzsákos fejlesztő terápia

Alapozó terápia

Ayres terápia

Kulcsár Mihályné féle mozgásterápia

Beszélő jelek tréning

Szurdopedagógia

Szomatópedagógia

Olvasási, írási, számolási, tanulási problémák terápiája

Dévény módszer