Babzsák fejlesztő program

Autizmus-specifikus kiscsoportos szociális-kommunikációs fejlesztő program

Mi is ez?

Olyan kiscsoportos, térben, időben, tartalmában és eszközeiben előre megtervezett és megszervezett szituáció, amely alkalmas lehet az autizmussal élő gyermekek intézményi (óvodai, iskolai), illetve természetes társas helyzetekben szükséges szociális és kommunikáció készségeinek kialakítására, fejlesztésére és gyakorlására. A tréninghelyzet átmenetet képez az egyéni és a társas fejlesztési- és élethelyzetek között.

Célja:

• Az autizmussal élő gyermek képes legyen elfogadni a csoportos játék, illetve cselekvési szituációt.
  • A csoportos helyzet elfogadásán túl legyen képes ebben a helyzetben feladatokat megoldani úgy, hogy közben figyel a partnerekre, a játék- illetve viselkedési szabályokra, valamint igyekszik betartani azokat.
  • A játékok tartalmán keresztül fejlődjenek az autizmussal élő személyek szociális-kommunikációs készségei.
  • A játékban résztvevők legyenek motiváltak, érezzék jól magukat a tréninghelyzetben és legyen sikerélményük a társas helyzetben.

Keretei:

• Heti rendszerességgel egyszer 45-50 perc.
  • Korosztályonként bontott csoportok (óvodás nagycsoportos és első osztályosok és kisiskolás alsósok 2-4 osztály)
  • Résztvevők száma: minimum 4, maximum 6 gyermek.

Terapeuta:

Domján-Koncz Eszter

Család és párkapcsolati tanácsadó szakpszichológus

Érdeklődni:

Szöllősi Eszter